Harde of zachte matras kopen? Met deze checklist ontdek jij wat het best bij je past

Hoe hard moet mijn matras zijn? Het is een vraag die we maar al te vaak horen. Het antwoord valt niet zomaar uit de mouw te schudden. Om te bepalen of je een harde of zachte matras moet kopen om een maximale nachtrust te garanderen, moeten we kijken naar twee factoren: je lichaamsgewicht en je slaaphouding. Lees hieronder verder of gebruik onze matraszoeker om te bepalen welke matras het beste bij je past.

Harde of zachte matras? Jouw lichaamsgewicht is essentieel

Hoe hard of zacht je matras hoort te zijn, is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Daar raden we niet zomaar naar, de verhouding tussen hardheid en gewicht staat netjes vermeld in onze hardheidscurve hieronder.

Revor Hardheidscurve Revor Hardheidscurve

Die curve helpt ons om te bepalen welke mate van ondersteuning jouw lichaam nodig heeft om gezond en comfortabel te liggen. Hoe hoger het gewicht, hoe meer weerstand je matras moet bieden.

Hoe jouw slaaphouding de hardheid van je matras bepaalt

Een andere belangrijke factor is je slaaphouding. Over het algemeen hebben buikslapers een hardere matras nodig dan rug- en zijslapers. Anders loop je het risico dat je lichaam te hard wegzinkt in de matras, hierdoor slaap je met een holle rug – wat niet erg gezond is.

Voor rug- en zijslapers bekijken we ook altijd de hardheidscurve. Het is cruciaal – zeker voor zijslapers – dat je wervelkolom een rechte lijn vormt wanneer je ligt. Dat betekent dat de matras zacht genoeg moet zijn om de schouders en heupen diep genoeg te laten wegzinken. Anders kan je dat effect niet bereiken. Hiervoor is een matras met meerdere ergonomische comfortzones interessant. Bij deze matrassen is de hardheid van heup- en schouderzones aangepast. Wist je dat de kern van onze Anatomic pocketveermatrassen de anatomische vorm van je lichaam volgt? Hierdoor garandeert dit type matras de beste zoneverdeling.

Comfort versus ondersteuning

Als het op de hardheid van je matras aankomt, wil je natuurlijk voldoende ondersteund worden – liefst zonder in te boeten op comfort. Gelukkig zijn ondersteuning en comfort twee aparte zaken.

Ondersteuning wordt bepaald door de kern van de matras, terwijl het comfortgevoel vooral afhankelijk is van de extra comfortlagen op die kern. Een matras met een harde kern kan dus probleemloos zacht aanvoelen én een maximale ondersteuning bieden tegelijkertijd. Wil je dus graag een stevige matras die toch zacht aanvoelt? Vraag dan naar een matras met een hardere kern maar met meerdere zachte materialen in de bovenste lagen. Een matras vinden die past bij jouw lichaam en slaapprofiel? Gebruik onze matraszoeker en vind de matras die bij jou past.